Fizika Éve 2005
 
Honlap
Bemutatkozom
Munkáim
Eredményeim
Diákjaim díjai
Publikáció
Fizikustábor
Fizika Éve 2005
Hobbim
Kedvencek
Fényképgyűjtemény

 

A pályázaton különdíjakat nyert iskolánk.

A "Fizika Éve 2005" jegyében eddig megvalósított események
a Széchenyi István Gimnáziumban

bullet

2005. január 28-án 17 órakor, a Dunaújvárosi Főiskola Kommunikációs Intézete konferenciatermében tartottam  "Inter(net)aktív fizika a világhálón" címmel előadást. Ennek vázlata található itt.

bullet

2005. február 19-én iskolánk tanulói közül sokan vettek részt a Lánczos Kornél Megyei Fizikaversenyen. Ennek a versenynek a fő témaköre "A fizika évszázada" volt, a „Fizika Éve 2005” jegyében. Iskolánkból 50 diák versenyzett, ez nagyjából minden 10. diákunkat jelentette. Beszámoló a verseny eredményeiről, és az eseményekről képekben.

bullet

2005. április 23-án tartották meg a Lánczos Kornél Megyei Fizikaverseny általános iskolai fordulóját Székesfehérváron. Szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy iskolánk tanulói ebben a kategóriában is "taroltak".
Beszámoló ennek a versenynek az eredményeiről, és az eseményeiről képekben.

bullet

2005. április 20-án Dr. Kiss Endre, a Dunaújvárosi Főiskola tanára tartott előadást iskolánk tanulóinak. Az előadás témája: "Az információs technológia fizika alapjai" volt. Több mint ötvenen hallgatták érdeklődéssel az előadót, aki a félvezetőktől kiindulva a kvantummechanikai elveken működő processzorok lehetőségéig eljutva építette fel előadását.

bullet

2005. május 4-én Dr. Radnai Gyula, az ELTE tanára látogatta meg iskolánkat.
 Diákjainknak, tanárainknak "Teller Ede és a magyar középiskola" címmel tartott izgalmas előadást. Az előadóteremben egyetlen szabad hely sem  maradt,   a közönség érdeklődéssel hallgatta az előadót, aki  Teller Ede gyermek- és diákkoráról adott sok érdekes, és számunkra sokszor új információt.

bullet

2005. május 24-én iskolánk tanárai tartottak érdekes kísérletekből bemutatót. A Foucault-inga beindításával kezdődő előadáson egyszerű, de izgalmas kísérleteket láthattak  diákjaink és az érdeklődők. A jó hangulatú délután végén mindenki saját maga is próbára tehette az ügyességét.

bullet

2005. június 13-án 17 órai kezdettel az iskolánk fizika szaktermében (201-es terem) Dr. Zseli József amatőr csillagász tartott -képes bemutatóval egybekötött- előadást: "Amatőr csillagászat és a digitális fényképezés" címmel. Az esti órákban távcsöves csillagászati megfigyeléssel folytatódott a program. Az előadáson és az esti távcsöves programon diákjaink mellett a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportjának felnőtt és ifjúsági tagjai is részt vettek.

bullet

Iskolánkból három alkalommal indítunk csoportokat a Csodák Palotájába. Minden alkalommal kb. 40 diák tekintheti meg a kiállítást az új helyszínen. Ezek a látogatási időpontok:
2005. szeptember 24. (Kispál István tanár úr vezetésével)
2005 szeptember 25. (Bolvári Gáborné tanárnő vezetésével)
2005. október 15. (Müllerné Ódor Mariann tanárnő vezetésével)

Az első, jó hangulatú látogatás során készült képek közül néhány itt látható.

   
További képek megtekintése a Csodák Palotájának látogatásáról.
bullet

"Kicsik" Fizikustábora a szabadban 2005. október 2. 8.00-18.00. Helyszíne a helybeli papírgyár baracsi szabadidőparkja.

Ezt a tábort iskolánkban hagyományosan szervezzük a 12. illetve a 8. évfolyamosok részére, három- illetve egynapos táborok formájában 2001-től kezdve.  A létszámát tekintve ez a tábor volt a legnagyobb, hiszen a 8.e osztály harminc tanulója mellett a szülők közül is 15-en vettek részt.

A táborban játékos fizikai kísérleteket végeztünk. A nap érdekessége volt a fizikai elven működő játék készítése (jojo), amit mindenki hazavihetett a nap végén.

A táborban elvégzett diák kísérletek:

1. Lufi átszúrása kötőtűvel

2. Lufi rakéta készítése

3. Galvánelem készítése gyümölcsből

4. Curie-pont bemutatása gombostűkkel

5. Bernoulli törvény megtapasztalása

-         pénzérme fújása, ugratása bögrébe

-         hungarocell golyó lebegtetése

6. Forráspont nyomásfüggése, injekciós pumpával

7. Hajókészítés – felületi feszültség

8. Papírsíp készítése

9. Jojo készítése kabátgombból

További képek megtekintése a táborról

bullet

Október 3-án iskolánk udvarán több mint százan tekintették meg a napfogyatkozást.
Azon szerencsés helyek egyikén voltunk, ahonnan 11 órától kezdve -kisebb szünetekkel- jól látható volt ez a ritka esemény. A diákjaink, tanáraink mellett a szomszédos iskolából is szép számmal jöttek át érdeklődők.


A napfogyatkozásról a képet Ferenczi Béla készítette, és a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportjának honlapján található.
bullet

Október 5-én, 17 órától kezdve az iskolánk fizika előadótermében  Dr. Zseli József amatőr csillagász tartott újra -képes bemutatóval egybekötött- előadást, most az űrkutatásról. A zsúfolásig telt teremben érdeklődő diákok figyelték azt a filmet amit az előadó hozott magával.

bullet

Diákjaink jobbnál-jobb alkotásokat adtak be  a fizika munkaközösség által kiírt "Fizika csodái" című képzőművészeti pályázatra. (összesen 43 pályamunka érkezett a pályázatra!) Néhány kép a beérkezett művekből:
A kiállítás megnyitója a város felé 2005. október 7-én 16 órakor volt a fizika előadóban (201-es terem), az iskolánk által a dévai Szent Ferenc Gyermekotthon lakóinak javára szervezett jótékonysági délután részeként.További képek megtekintése a kiállításról

A legjobb pályamunkák díjazása 2005. október 10-én volt a 201-es termünkben. Néhány kép a díjkiosztóról:

Honlap | Bemutatkozom | Munkáim | Eredményeim | Diákjaim díjai | Publikáció | Fizikustábor | Fizika Éve 2005 | Hobbim | Kedvencek | Fényképgyűjtemény