Tanárok, diákok az európai oktatásértTöbb nyelvű LO-k, magyar nyelvűek is Munkáim
 
Honlap
LO english version
Fizikai érdekességek
Húrok hangja
Pálcák hangja
Physical experiments
Állóhullámok
Doppler-effektus

 

Kiváló szakvezető tanárom volt Kocsis Vilmos személyében a JATE-n, neki mindene volt a kísérletezés. Ő indított el a fizika tanításának, megszerettetésének azon a rögös útján, hogy amit csak lehet mutassunk meg a diákjainknak.

A pályám elején - akárcsak napjainkban is - a fizika szertárak ellátottsága igencsak szerény volt. Ezért készítettem légpárnás sínt, elektromos demonstrációs órát, út-idő grafikon rajzolót, stb., amelyekkel még többet lehetett kísérletezni, mérni.

A számítógépek megjelenése után, a tanítás mellett a matematika és fizika oktatásában használható szoftvereket készítettem. Az ekkor írt programjaim közül fizikából a "Hullámok", a "Hullámoptika, sugároptika", matematikából a  "Függvényábrázolás", illetve a "Függvénytranszformáció" szoftvereimet a minisztérium alkalmasnak találta „Az ifjúsági szakképzési világbanki program”-ban résztvevő iskolák eszközfejlesztéséhez, valamint kiállította a baseli oktatási eszközök világkiállításán is. A fizika jellegű szoftvereimet kiállítottam a Fizikatanári Ankétokon ahol magas szakmai elismerésekben részesítették őket, akárcsak a 2005-ös Ankéton tartott műhelyfoglalkozásomat az internetes oktatásról.

Az iskolámban készített, érdekesebbnek tartott kísérleteinket, eszközeinket -például a saját készítésű Wilson-féle ködkamránkkal sikeresen elvégzett Rutherford kísérlet- publikáltam a "Atomphysical and other Experiments in Szechenyi Istvan Grammar School" oldalon.

Az utóbbi 1-2 évben hazánkban is egyre több európai projektben vehettek részt a tanárok. Én az European Schoolnet "Celebrate" projektjének egyik magyar résztvevőjeként négy anyagot készítettem egy jól együttműködő kis csapat segítségével, az IKT  jellegű tanítás szellemében magyar nyelven, amelyek angol fordítása is elkészült. Ezek megtekinthetőek a Celebrate magyar fejlesztői honlapján, ahonnan bárki szabadon használhatja ezeket a tananyagokat. Itt szeretnék köszönetet mondani családom minden tagjának hogy aktívan részt vett a digitális tananyagok elkészítésében. Vincze Istvánnak pedig az angol fordításért.

Az általunk készített négy anyag:

magyar nyelven

bullet

Húrok hangja

bullet

Pálcák hangja

bullet

Állóhullámok

bullet

Doppler effektus

angol nyelven

bullet

The sound of strings

bullet

The sound of bars

bullet

Standing waves

bullet

Doppler-effect

Diákjaimmal is elkezdtünk LO-kat készíteni a fizika oktatásához, ezek a "Fizikai érdekességek" oldalon keresztül elérhetőek.

A gyengébbekkel való foglalkozás mellett a fizika, informatika után jobban érdeklődő tanítványaimnak folyamatosan szakköröket, előkészítőket tartottam. Szakköröseim szinte minden  évben szerepeltek a KÖMAL-ban a dicséretet kapottak között. Nagyrészt közülük kerültek ki a megyei fizika verseny első öt helyezettje is az elmúlt években. Tanítványaim közül többen országos (Öveges József Fizikaverseny, Öveges József Emlékverseny, Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaverseny, fizika OKTV), illetve nemzetközi helyezéseket értek el fizikából, informatikából. Az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján a versenyzőim nyolc évben hét évben érmet kaptak, a 2004. évben ráadásul egyszerre ketten is. Az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén pedig már többször előfordult, hogy az ötfős magyar csapat tagjaként két diákunk is ott volt - az általában szép eredményt elért - magyar válogatottban. De az Expo Science és a Life in the Universe versenyek nemzetközi döntőjén is képviselték iskolánkat diákjaim.

2005-ben, a legrangosabbnak számító fizikaversenyen, a Nemzetközi Fizikai Diákolimpián a tanítványaim közül Varjas Dániel bronzérmet kapott a teljesítménye alapján. Ugyanebben a tanévben Ő lett az Eötvös-verseny és a Fizika OKTV III. kategóriájának is az első helyezettje. Az Eötvös-versenyen a következő, 2005/2006-os tanévben újra Ő lett az első helyezett!
Nagyon szép eredménnyel zárta a 2007. évet Buza Dániel, akinek felkészítője, mentora voltam. Az
Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny I. díját kapta, valamint a KUTDIÁK Esszépályázaton is első lett. A Valenciában megtartott Európai Tudományos és Innovációs versenyen pedig az Európai Szabadalmi Hivatal legrangosabb különdíját érdemelte ki.

Ezekre a versenyekre nemcsak az iskolában, hanem kint a szabadban, jó hangulatú táborokban készülünk fel. 2006-ban már ötödik alkalommal szerveztem meg kollégáim segítségével a "Fizikustábort" a végzős, és a fizikából továbbtanuló diákok részére. Már a kisebbek is "reklamálták", hogy legyen nekik is ilyen táboruk. Így 2004-ben megszerveztem részükre is - Fábián István kollégámmal együtt - az első "Kis fizikusok táborát" sok-sok kísérlettel, amit természetesen nagyon élveztek. Természetesen az újabb évfolyamok is szívesen jönnek ezekbe a táborokba minden évben.

A munkámnak ez a része legalább olyan fontos a mindennapokban, mint egy jól sikerült kísérleti eszköz, vagy egy LO. A diákjaim érdeklődése, öröme egy-egy sikernél, nekem is erőt ad a továbbiakhoz.

Honlap | Bemutatkozom | Munkáim | Eredményeim | Diákjaim díjai | Publikáció | Fizikustábor | Fizika Éve 2005 | Hobbim | Kedvencek | Fényképgyűjtemény